Steigerhouten meubels en meer

Veel gestelde vragen

Wat is steigerhout voor hout?

Steigerhout is meestal Europees snel groeiend naaldhout en kan soms uit diverse soorten bestaan. Er zit dan wat grenen en soms zelfs lariks doorheen maar het grootste gedeelte is vurenhout. Het vrij zachte hout is taai en veerkrachtig en gemakkelijk te bewerken. Het hout draagt de naam steigerhout omdat het gebruikt wordt als loopplanken op bouwsteigers of havensteigers. Tegenwoordig wordt het hout veel gebruikt in de meubelindustrie om meubilair van te maken.

Hoe zit het met splinters?

Er is nog geen hout uitgevonden dat niet op de een of andere manier een splinter kan geven, zo ook steigerhout. Zorgvuldig schuren beperkt het tot een minimum en het betrekkelijke voordeel van snelgroeiend vuren is dat als het splintert, het lange en zachte splinters zijn.

Moet steigerhout behandeld worden als het buiten blijft staan?

Gebruikt steigerhout heeft al lange tijd buiten op bouwsteigers gelegen zonder noemenswaardige achteruitgang. Het is als het ware al geïmpregneerd en u zult merken dat het net als teakhout met de jaren meer vergrijsd. Het is niet onverstandig om tuinsets die buiten blijven staan in het najaar op een tegel te zetten i.v.m. optrekkend vocht. Dit komt de levensduur van de meubels zeker ten goede.

Hoe verwijder ik eventuele groene aanslag van de buitenmeubels?

In het voorjaar kunt u zo nodig het hout schrobben met een zachte borstel en er eventueel wat anti-algenmiddel over gieten om de in de winter ontstane groene aanslag te verwijderen. Wat groene zeep oplossen in warme water en daarmee schrobben helpt vaak ook en is milieu vriendelijk. Soda in het water oplossen helpt overigens ook heel goed en haalt bovendien de vetvlekken er uit.

Is steigerhout wel geschikt voor binnen?

Mits door en door droog kan het voor allerlei binnentoepassingen worden benut. Te denken valt aan kasten, bedden, bureautjes, badkamermeubels, tafels etc.

Help, mijn tafel zet uit/ mijn tafel krimpt!

Hout is een levend materiaal en is hygroscopisch, dat wil zeggen: het neemt vocht op waardoor het uitzet en geeft vocht af waarna het weer krimpt. In de winter zullen binnenmeubelen wanneer de luchtvochtigheid in huis aan de lage kant is, enigszins krimpen. Dit trekt weer weg als de luchtvochtigheid weer toeneemt. Ideaal is een luchtvochtigheid tussen 50 en 65%.

Hoe behandel ik mijn binnentafel van steigerhout tegen vlekken?

Voor gebruik kunt u de tafel het best eerst even met een sopje van groene zeep afnemen. Eventuele vetvlekken verwijdert u ook met groene zeep. Wanneer u uw tafel iets gladder wilt maken en beschermen kunt u de tafel in wrijven met een harde, blanke bijenwas. Hierbij geldt: een paar keer behandelen voor het beste resultaat. U kunt de tafel ook beitsen of in de olie zetten.

Kan steigerhout geverfd worden?

Vanzelfsprekend kan hout geverfd worden. Tegenwoordig zie je veel meubels in Whitewash. Maar ook beitsen, oliën of in de was zetten is een mogelijkheid. Wel gaat er bij al deze bewerkingen iets van de stoere uitstraling van het steigerhout verloren.

Heeft u ook een showroom?


Nee ik heb geen showroom. Ik heb wel altijd enkele kleine meubelstukken op voorraad of ik ben met een meubelstuk bezig, maar grote voorraden heb ik niet omdat ik meestal meubels op maat maak. Wilt u toch even langs komen dan kunt u het beste contact met mij opnemen via mail of telefonisch op 06 27 47 68 27

Zijn de meubels direct leverbaar?

Al mijn meubels worden op maat, en naar wens, voor de klant gemaakt. ik hanteer een gemiddelde levertijd van 6 weken.

Bezorgt U ook?

U kunt de meubels desgewenst afhalen maar ik kan ze ook tegen een vergoeding bij u thuis bezorgen. De afleveringskosten liggen tussen de €25 en €75. Kleine meubels kan ik ook via de TNT versturen. Het tijdstip van leveranties vindt altijd plaats in overleg met de klant.

Hoe verloopt de betaling?

U betaalt bij aflevering (contant) of u betaalt vooruit via overschrijving.